Gazeta Zvicerane: Islami dhe integrimi shembull tek shqiptarja Blerta Kamberi.

200-150_1452088123Blerta Kamberi kishte dikur një lloj krize identiteti mes Islamit dhe kulturës zvicerane, por tani ajo di më së miri t’i kombinojë ato.

Historia e saj nis nga dy betaja. Në njërën anë ka Islamin, religjionin e prindërve të saj, shqiptarë nga Maqedonia, ndërsa në anën tjetër Zvicrën, vendin ku ka
lindur. Deri tash ajo i ka cuar mire dhe me suksese që të dyja paralel, shkruan gazeta zvicerane NZZ.ch.
Për një kohë të gjatë Blerta Kamberi ka ndjerë shqyer midis islamit dhe kulturës zvicerane. Sot ajo është avantazh juaj të dinë të dy botëve; të ndërmjetësojë mes tyre, e ka bërë detyrën e saj. (“Lange hat sich Blerta Kamberi zwischen Islam und Schweizer Kultur zerrissen gefühlt. Heute ist es ihr Vorteil, beide Welten zu kennen; zwischen ihnen zu vermitteln, hat sie zu ihrer Aufgabe gemacht.“).
Blerta është 20 vjeç dhe studion drejtësi në universitetin e Cyrihut. Është edhe anëtare e Bashkësisë Islame të Studentëve në Cyrih, gjithashtu edhe kryetare e grave pranë xhamisë Wiler. Për atë, të tre institucionet ku bën pjesë janë ura lidhëse dhe se Zvicra nuk duhet të ketë shoqëri paralele. Ajo sheh veten si ndërmjetësuese.
20 vjeçarja është e vetëdijshme për stereotipet që qarkullojnë për muslimanët. Njëherë, kur udhëtonte me tren dëgjoi bisedën mes dy zviceraneve, duke folur për sulmet e Parisit dhe duke ofenduar mbulesën Islame. “Fatmirësisht këto ofendime nuk ndodhin shpesh,” thotë Kamberi për NZZ, duke shtuar se veçanërisht në fakultet ajo nuk ofendohet asnjëherë, shkruan Bota sot.
Kamberi thekson se mbulesa nuk është simbol i islamit, siç përfytyrohet rëndom nga jomuslimanët. Gjithashtu Islami është keqkuptuar jo vetëm ndaj terrorizmit, por edhe të drejtave të grave. Ajo më pas tregon disa ajete, ku Kurani flet për të drejtat e gruas (surja 3, ajeti 195) dhe mëkatin e madh të vrasjeve të njerëzve të pafajshëm (surja 5, ajeti 32).

Besimi dhe shkollimi

Kamberi fëmijërinë e saj e kaloi në Marwil, një fshat me rreth 900 banorë. Prindërit e saj erdhën në Zvicër në vitin 1993. Në moshën katër vjeçare ajo shkoi në Kopshtin e Fëmijëve, ndërsa në shkollën fillore është ndjerë si e përjashtuar. Ajo ishte e vetmja në shkollë që agjëronte dhe i duhej kohë të gjente shoqe zvicerane. Megjithatë ajo e nxitur nga fjala e parë kuranore, “Lexo”, kishte vetëm një qëllim, të bëhet e para dhe tu tregojë tjerëve se është me e mira në shkolle.
Ajo ka pasaportë maqedonase, por i plotëson të gjitha kushtet për shtetësinë zvicerane. Në testin e nënshtetësisë, ajo mori 77 nga 78 pikë të mundshme, duke treguar njëherësh edhe zellshmërinë e saj.
Përpara se të studionte drejtësi, si temë mature ajo mori martesën mes një shqiptari dhe zviceraneje. Blerta Kamberi shkroi 110 faqe, me tezën për të lidhur dy botë të ndryshme. Kjo i pëlqen asaj.
Titulli i temës: “Një jetë e lumtur”.

Postimi i radhës

Fizikanti anglez Stephen Hawking braktis ateizmin

Fizikanti dhe kozmologu anglez, Stephen Hawking, pas një qëndrimi shumëvjeccar ateist ka ndryshuar mendjen. Ai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *