Ndarja e qiejve dhe e tokes

wallpaper-earth-spinning-background-animated-planet-nature-albums

Nje prej ajeteve qe ben fjale per krijimin e qiejve eshte edhe ajeti i meposhtem:”A nuk e dine jobesimtaret se qiejte dhe toka ishin te ngjitura,e Ne i ndame ato te dyja dhe ujin e beme baze te jetes se c’do gjeje.Perse nuk besojne pra?”(El Enbija 30)
Fjala ”retk”,e perkthyer ”te ngjitura”,ne gjuhen arabe do te thote”te perziera me njera-tjetren,te bashkuara”.Kjo fjale perdoret ne ato raste kur u referohemi dy substancave te ndryshme,te cilat perbejne nje te plote.Fjala ”Ne i ndame”,eshte folje arabe”feteka” dhe nenkupton dicka qe vjen si rezultat i shkeputjes apo shkaterrimit te struktures se ngjitur ”retk”.Carja e fares se bimes ne momentet para te mbirjes eshte nje nga rastet ne te cilat perdoret kjo folje.Le te shqyrtojme perseri ajetin kuranor,duke pasur ne mendje faktet e lartpermendura.Ne ajet,qielli dhe toka jane subjekti i pare i gjendjej ”retk”.Me pas ata ndahen(feteka),duke u shkeputur nga njeri-tjetri.Kureshtja jone rritet kur rikujtojme momentet e para te Big Bengut dhe shohim se e gjithe lenda e universit perfshihej ne nje pike te vetme.Me fjale te tjera,c’do gje,duke perfshire”qiejt dhe tokes”,te cilat nuk ishin krijuar ende.Pasi ishin pjese e kesaj pike ne gjendejn ”retk”.Pas nje shperthimi te fuqishem,lenda e kesaj pike u nda(feteka),dhe me pas ndodhi procesi i krijimit te struktures se tere universit.Kur krahasojme ajetin kuranor me zbulimet shkencore,shohim se ato perputhen ne menyre te perkryer me njera-tjetren.Fakti me interesant dhe me habites eshte se keto zbulime u bene vetem ne shekullin e 20…

Postimi i radhës

Sexhdeja ndaj Zotit e mbron njeriun nga Kanceri

Sipas analizës së bërë nga Instituti Kombëtar i Teknologjisë Laserike në Kajro të Egjiptit, sexhdeja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *